Veelgestelde vragen

Hoe maak ik een profiel aan?
Ga naar 'Mijn Portfolio' en klik dan op 'Persoonlijke gegevens'. Je ziet daar nu al je naam en je emailadres staan waarmee je bent ingelogd. Je vult je gegevens aan door rechts op het gele blokje 'Aanpassen' te klikken. Als je kaar met het aanvullen van de gegevens, klik dan onderaan de pagina op 'Opslaan'.  

Hoe maak ik mijn profiel aantrekkelijk voor organisaties?
Het is belangrijk om je e-portfolio volledig in te vullen en dat je gegevens up-to-date zijn. Ook kun je onder het menu-item 'Baanvoorkeuren' aangeven wat voor baan je zoekt. Vul ook de gegevens aan onder 'Persoonlijke gegevens' en 'Openbaar profiel'. Hier kun je een tekst over jezelf schrijven, die zichtbaar is voor organisaties. Wil je weten hoe organisaties jouw profiel zien? Kijk dan op 'Openbaar profiel' en klik op 'Voorbeeld'.  

Wie kan mijn profiel bekijken?
Jouw profiel kan worden bekeken door HR-medewerkers van zorgorganisaties lid van VBZ. In jouw profiel kun je aangeven of je wel of niet wilt worden opgenomen in de kandidatenbank.

Bij wie kan ik terecht als ik een vraag heb over een vacature?
Je kunt hiervoor terecht bij de contactpersoon van de desbetreffende organisatie. Deze gegevens vind je in de vacaturetekst.  

Hoe solliciteer ik op een functie?
Op de pagina van de vacature zie je onderaan de knop 'Solliciteer'. Als je daarop klikt, krijg je eerst ter controle je portfolio te zien. Check of alle gegevens er in staan en nog actueel zijn. Deze gegevens maken onderdeel uit van je sollicitatie en worden meegestuurd naar de recruiter van de betreffende organisatie. Als je gegevens kloppen, klik je op de groene knop 'Volgende stap'. Je krijgt dan een veld waarin je je motivatie voor deze functie kunt invullen en een CV mee kan sturen. Klik daarna op 'Verstuur'. Daarmee heb je je sollicitatie afgerond. Vervolgens krijg je van de organisatie bericht over het vervolg van de procedure.  

Kan een organisatie mij benaderen als ze interesse hebben in mijn profiel?
Ja, dat kan. Je openbare profiel wordt getoond aan organisaties in hun kandidatenbank. Als ze interesse hebben in jouw profiel kunnen zij contact met jou opnemen. De gegevens van je profiel (zoals je foto en een stukje tekst over jezelf) kun je wijzigen in 'Mijn portfolio' bij 'Persoonlijke gegevens'. Daar zie je onderaan het onderdeel 'Openbaar profiel'. Klik op 'Aanpassen'. Daar kun je ook een voorbeeld van je profiel bekijken.

Hoe verwijder ik mijn profiel?
Ga naar je profiel door rechtsboven op je foto te klikken. Klik daar op de knop 'Account verwijderen'. Vul daarna de reden in en klik op 'verwijderen' om je profiel definitief te verwijderen.

Algemeen


Opleidingsmogelijkheden in zorg en welzijn


Mogelijkheden en informatie BBL


Salaris

Algemeen

Wat voor beroepen zijn er allemaal in zorg en welzijn?
Kijk bij 'welke beroepen zijn er? of op www.youchooz.nl, daar vind je alle mogelijke beroepen en opleidingen in zorg en welzijn. Daarnaast kan onze vacaturebank je een idee geven welke verschillende vacatures er in de zorg in deze regio zijn.

Ik ben verpleegkundige en wil wat anders, wat kan ik doen?
Kijk op onze vacaturebank en op www.youchooz.nl om je te oriënteren op de mogelijkheden. Denk hierbij ook aan het werken in de verschillende werkvelden. Bij de Vereniging Bedrijfstak Zorg (werkgeversverening van deze regio) zijn instellingen aangesloten uit de werkvelden: ziekenhuizen, verpleeg- en verzorgingshuizen, thuiszorg gehandicaptenzorg, geestelijke gezondheidszorg en jeugdzorg.

Ik werk momenteel als verzorgende in de ouderenzorg, kan ik ook in het ziekenhuis gaan werken?
Het ziekenhuis stelt vaak ervaring in het ziekenhuis als functie-eis, vacatures als verzorgende binnen het ziekenhuis komen nog niet zo vaak voor.

Ik werk in zorg en welzijn en twijfel of ik wil gaan leidinggeven of een andere functie wil, wat kan ik doen?
Kijk eens op onze vacaturebank of op www.youchooz.nl ter oriëntatie.

Ik heb geen opleiding in zorg en welzijn, maar kan ik toch in zorg werken?
Kenmerkend voor zorg en welzijn is dat er voor de zorggebonden functies vaak een afgeronde beroepsopleiding in zorg en welzijn wordt gevraagd. Af en toe komt het voor dat er geen kwalificatie gevraagd wordt. Door met regelmaat op onze vacaturebank te kijken en een profiel bij Mijn Infopunt aan te maken, kun je zelf in de gaten houden of er interessante functies voor je op deze site staan.

Welke opleiding moet ik volgen als ik helpende in de ouderenzorg wil worden?
Helpende/welzijn niveau 2 bij het ROC. Ben je op zoek naar passende opleidingen, kijk ook goed naar de vacatures in onzevacaturebank en informeer bij de opleidingsinstantie bij je in de buurt (kijk hiervoor ook op www.youchooz.nl).

Ik heb mijn opleiding voor medisch specialist gevolgd in het buitenland, kan ik zo in Nederland aan het werk?
Nee, kijk op www.ribiz.nl (registratie en informatie beroepsbeoefenaren in de zorg) voor meer informatie over diplomavergelijking en BIG registratie.

Ik heb mijn verpleegkundige opleiding in de Nederlandse Antillen gevolgd, kan ik hier zo aan het werk?

Nee, kijk ook hiervoor op www.ribiz.nl (registratie en informatie beroepsbeoefenaren in de zorg) voor meer informatie over diplomavergelijking en BIG registratie.

Opleidingsmogelijkheden in zorg en welzijn

Is er een site waar ik alle opleidingsmogelijkheden in zorg en welzijn kan vinden?  
Bij opleidingen en op www.youchooz.nl kun je kijken welke opleiding je voor welke functie nodig hebt.

Als ik de opleiding voor verzorgende heb gevolgd, hoe kan ik dan Nurse Practitioner worden?
Een Nurse Practitioner is een verpleegkundige met een academische opleiding, die zich richt op de totale zorgverlening, zowel medisch als verpleegkundig.
Als verzorgende heb je dus aanvullende opleidingen nodig.

Wat is een Physician Assistent?
Een PA is iemand die geen arts is maar wel zelfstandig bepaalde taken van de arts kan overnemen, bijvoorbeeld het afnemen van een anamnese of het opstellen van een behandelplan. Het handelen van een physician assistant valt wel altijd onder de eindverantwoordelijkheid van een arts. Net als de nurse practitioner is het een functie op een niveau tussen arts en verpleegkundige in. Het verschil tussen de twee is dat de nurse practitioner meer vanuit een verpleegkundige invalshoek werkt, terwijl de PA zich vooral met medische zaken bezig houdt.

Bij welke opleidingsinstituten in de regio kan ik mij oriënteren voor zorg- en welzijnsopleidingen?
Kijk op opleidingsinstituten voor een overzicht van opleidingsinstanties in deze regio of kijk op www.youchooz.nl.

Mogelijkheden en informatie BBL

Ik wil de BBL helpende gaan volgen, wat moet ik doen?
Houd de BBL-vacatures in de gaten op onze vacaturebank. Stel je actief op en informeer bij zorg- en welzijnsinstellingen naar mogelijkheden.

Hoe kom ik aan een stageplaats?
Informeer eerst bij je opleidingsinstantie en informeer in overleg met de opleidingsinstantie bij zorg- en welzijnsinstellingen.

Welke instellingen bieden er stageplaatsen?
Veel zorg- en welzijnsinstellingen bieden stageplaatsen, dit kan per schooljaar verschillen.

Wat is de beroepsvoorbereidende periode (BVP)?
Sommige opleidingen beginnen met een beroepsvoorbereidende periode, bijvoorbeeld de opleiding operatieassistent of anesthesiemedewerker. Kijk voor meer informatie op www.youchooz.nl, bij de opleiding die van toepassing is.

Wanneer kan ik solliciteren voor een BBL-plek?
Als je een vacature ziet dan kun je net als op andere vacatures een sollicitatiebrief + CV sturen. Stel je daarnaast actief op en informeer bij zorg- en welzijnsinstellingen naar de mogelijkheden.

Salaris

Wat ga ik verdienen in zorg en welzijn?
Zorg en welzijn is erg breed waardoor er verschillende CAO's zijn waarin de salarisafspraken staan beschreven. Voor vergelijkbare functies kun je uitgaan van een vergelijkbaar salaris. www.loonwijzer.nl geeft informatie over salaris mogelijkheden, bruto/netto check.

Als ik met mijn opleiding ga beginnen, ontvang ik dan ook gelijk een salaris?
Als je op een BBL-plek aangenomen wordt, ontvang je een leerlingsalaris.

Ik zie vaak bij salaris conform CAO staan, hoe kom ik achter het salaris?
Bij de personeelsadministratie of bij de leidinggevende kun je informeren in welke salarisschaal de functie is ingedeeld, in de CAO staat hoeveel dat is.

Hoe zit het met onregelmatigheidstoeslag?
Op onregelmatige uren komt er een toeslag op het salaris, in de CAO staat wanneer dat precies van toepassing is en hoeveel % de toeslag is.

Contact

Bureau VBZ
Schipholweg 1
2034 LS  Haarlem

tel: 023 - 5322151
www.samenvoorbeterezorg.nl