Zelfstandige beroepen

Sommige beroepen in de zorg vind je terug in alle sectoren van de zorg. Het gaat dan met name om functies op HBO en WO-niveau. Denk aan beroepen als fysiotherapeut, ergotherapeut en logopedist. Maar ook arts en tandarts zijn zelfstandige beroepen

Veel verantwoordelijkheid
Patiënten komen meestal een aantal keer achter elkaar terug bij een zelfstandige beroepsbeoefenaar, Je hebt in zulke gevallen intensief contact met de patiënt en draagt veel verantwoordelijk voor hun gezondheid. Als zelfstandig beroepsbeoefenaar heb je wel regelmatig overleg met collega-zorgverleners. Je kan hen altijd om advies vragen.

Eigen praktijk of in loondienst
Je kunt je beroep zelfstandig uitoefenen in je eigen praktijk. Je hebt dan je eigen bedrijf, bent volledig zelfstandig en moet zorgen voor je eigen inkomen. Het is ook mogelijk om deze beroepen in een zorginstelling uit te oefenen. Je komt dan in loondienst van de instelling.

Maatschap
Je kunt ook kiezen voor het werken in een maatschap. Bijvoorbeeld een verloskundigenpraktijk (waar meer verloskundigen op één plek werken) of bijvoorbeeld in een gezondheidscentrum. In een gezondheidscentrum werken verschillende zorgverleners (b.v. huisarts, apotheek en fysiotherapeut) samen.

Zelfstandige beroepen en de opleiding die je nodig hebt:

Klik op de functie voor meer informatie

Beroep

Beroepsopleiding

Fysiotherapeut

HBO Fysiotherapie

Oefentherapeut

HBO Oefentherapie

Logopedist

HBO Logopedie

Verloskundige

HBO Verloskunde

Arts (huisarts,specialist)

WO Geneeskunde Verpleeghuisarts