Ziekenhuizen

Je kent vast wel iemand die ooit in het ziekenhuis heeft gelegen voor een onderzoek of een operatie. Misschien ben je er zelf wel eens als patiënt of bezoeker geweest. Maar hoe is het om er te werken?

Intensief
Voor de meeste mensen komt een ziekenhuisopname vrij onverwacht. Dat is vaak een emotionele ervaring. Als medewerker in het ziekenhuis moet je mensen hierbij kunnen ondersteunen. In de relatief korte tijd dat je voor een patiënt zorgt, heb je dan ook intensief contact.

Tien dagen
Patiënten blijven gemiddeld tien dagen in een ziekenhuis. Er wordt dag en nacht zorg verleend: werktijden in de weekenden en avonduren zijn heel gebruikelijk. Alleen op poliklinische afdelingen krijgen patiënten kortdurende zorg. Ze krijgen daar overdag in enkele uren de benodigde behandeling waarna ze weer naar huis gaan.

Drie soorten ziekenhuizen

Algemene ziekenhuizen
De zorg in een algemeen ziekenhuis vindt plaats binnen verschillende afdelingen en specialismen, variërend van chirurgische verpleegafdeling tot kinderafdeling, van laboratorium tot intensive care. Hoe groter het ziekenhuis, hoe meer specialismen er aanwezig zijn.

Academische ziekenhuizen
In elk van de acht Nederlandse academische ziekenhuizen (Universitair Medische Centra) worden studenten Geneeskunde opgeleid tot arts of medisch specialist. Alle voorkomende specialistische functies zijn daarom in een academisch ziekenhuis te vinden.

Specialistische ziekenhuizen
Als je bijzonder geïnteresseerd bent in een bepaalde categorie patiënten, dan is werken in een specialistisch ziekenhuis iets voor jou. Voorbeelden van een specialistisch ziekenhuis zijn kinderziekenhuizen, kankercentra en revalidatiecentra.
In een revalidatiecentrum komen mensen na een ongeluk of vanwege een plotseling optredende ziekte. Niet om te genezen, maar om te revalideren. Om mensen weer zo snel mogelijk zelfstandig te laten functioneren in de maatschappij
In deze regio zijn Heliomare en Sein voorbeelden van specialistische ziekenhuizen.

Beroepen in ziekenhuizen:

  • voedingsassistent
  • verpleegkundige
  • IC verpleegkundige
  • doktersassistent
  • medische secretaresse
  • chirurg
  • specialisten

Er zijn nog veel meer beroepen in deze sector, kijk op www.youchooz.nl

Overzicht van ziekenhuizen  in de regio.

Contact

Bureau VBZ
Schipholweg 1
2034 LS  Haarlem

tel: 023 - 5322151
www.samenvoorbeterezorg.nl